Ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους άνεργους ΤΩΡΑ!

Πάρε μέρος την Τετάρτη 13 Μάη, στις 16:00 στην κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συζητηθεί ψήφισμα της Λαϊκής Επιτροπής για τη λήψη μέτρων προστασίας για άνεργους.


Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το εμπόριο ελπίδας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για δήθεν ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τίποτα δεν έχει αλλάξει για τις λαϊκές οικογένειες. Οι 400 εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου παραμένουν, το ίδιο και η φοροληστεία του λαϊκού εισοδήματος, οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, το πετσόκομμα των παροχών σε υγεία-πρόνοια, παιδεία κ.ά. Τώρα, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της κάτω από μια νέα συμφωνία-μνημόνιο που προβλέπει νέα δεινά για το λαό:
·         Μείωση των κύριων συντάξεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Αναστολή της 13ης σύνταξης.
·         «Πάγωμα» του κατώτατου μισθού. Μισθοί που ανταποκρίνονται στην «ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας», στην «ανταγωνιστικότητα» και την «κοινωνική συνοχή». Τα 751€ παραπέμπονται στο 2016.
·         Ενιαίο συντελεστή φορολογίας, από 16% έως και 19%, που θα επιβαρύνει επιπλέον το λαϊκό εισόδημα μέχρι και 1080€ ετήσια. Μονιμοποίηση των χαρατσιών.


Την ίδια ώρα, η κατά τα άλλα «αριστερή» κυβέρνηση ενισχύει τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μονοπωλιακούς ομίλους, που άλλωστε ευθύνονται για την κρίση, με δισεκατομμύρια, φοροαπαλλαγές, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ. Για την πολυπόθητη ρευστότητα των τραπεζών θυσίασε μαζί με τα αποθεματικά με των ασφαλιστικών ταμείων, των δήμων και των ΑΕΙ-ΤΕΙ, και του ΟΑΕΔ, την ίδια ώρα οι σπουδαστές στα ΕΠΑΣ είναι απλήρωτοι για την πρακτική τους και μόλις 1 στους 10 άνεργους δικαιούται επίδομα από τον Οργανισμό.
Είναι πλέον φανερό ότι η διαπραγμάτευση δε γίνεται από τη μεριά των λαϊκών συμφερόντων. Αφορά τον επιμερισμό της ζημιάς ανάμεσα στα μονοπώλια, τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΔΝΤ, ΕΕ, ΗΠΑ, Γερμανία και την ελληνική άρχουσα τάξη. Η συγκυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει πάση θυσία, από τη μία μέτρα για λογαριασμό των μονοπωλίων και από την άλλη τη συναίνεση του λαού στη σφαγή, εγκλωβίζοντάς τον σε σειρά ψεύτικων διλημμάτων και σεναρίων περί Grexit, αλλαγής νομίσματος, δημοψηφίσματος κλπ.
 Ο λαός όμως δε πρέπει να ψάχνει ποια από αυτά τα σενάρια θα βγάλουν τους καπιταλιστές από τη δύσκολη θέση. Η «ανάκαμψη της οικονομίας» ισοδυναμεί με κέρδη για αυτούς και γκρεμισμένα δικαιώματα, φτώχεια για το λαό.
Το πραγματικό δίλημμα για το λαό είναι αν θα συνεχίσει να είναι παθητικός δέκτης της επίθεσης που δέχεται ή θα απαντήσει οργανώνοντας την πάλη του, ενισχύοντας της εστίες αντίστασης στους χώρους δουλειάς, στη γειτονιά, με στόχο όχι μόνο να εμποδίσει τα νέα μέτρα εξόντωσής του, αλλά να πάρει πίσω και όλα όσα έχασε. Να βάλει πλάτη ώστε να ανασυνταχθεί το ταξικό εργατικό κίνημα, να δυναμώσουν τα σωματεία απαλλάσσοντάς τα από τον καρκίνο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ενισχύοντας το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, τις Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε γειτονιά, στη κατεύθυνση της ικανοποίησης των σύγχρονων, λαϊκών αναγκών.
Καλούμε τους εργαζομενους τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων και τους νέους να διεκδικήσουν τώρα μέτρα ανακούφισης για τους άνεργους και τις οικογένειές τους:

Ø  Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Έκτακτο βοήθημα το Πάσχα για όλους τους ανέργους.
Ø  Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
Ø  Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για ανέργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα. Παροχή ενός γεύματος ημερησίως στους μαθητές πρωτοβάθμιας.
Ø  Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ø  Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
Ø  Απαγόρευση πλειστηριασμών από το Δημόσιο και τις τράπεζες με παράλληλο πάγωμα κάθε είδους οφειλής. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
Ø  Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς καμία προϋπόθεση.
Ø  Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.
Ø  Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Να κλείσουν τώρα τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης. Κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ.
Ø  Επανασύσταση ή σύσταση θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, χωρίς βλαπτική μεταβολή των εργασιακών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων.
Ø  Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.

Η Λαϊκή Επιτροπή καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου να στηρίξει το παρόν πλαίσιο πάλης, καθώς επίσης να προχωρήσει στη λήψη των παρακάτω μέτρων:

§  Απαλλαγή όλων των ανέργων από τους δημοτικούς φόρους & τέλη. 50% μείωση των δημοτικών φόρων & τελών για τους μικρούς επαγγελματίες & τις λαϊκές οικογένειες με ταυτόχρονη αύξηση για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
§  Ενίσχυση των κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών του δήμου με προσλήψεις προσωπικού – με μόνιμες σχέσεις εργασίας και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτές όλοι οι άνεργοι. Καμία ανάμειξη ιδιωτών – ΜΚΟ & κατάργηση της ανταποδοτικότητας στις υπηρεσίες του δήμου.
§  Ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας.
§  Κάλυψη των αναγκών όλων των παιδιών των ανέργων σε δωρεάν παιδικούς σταθμούς.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΑΤΤΙΚΗΣ                                     Επιτροπή του ΠΑΜΕ Eκπαιδευτικών
Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων                                                Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ
Επιτροπή Ανέργων Αγ. Δημητρίου                                                      Ένωση ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου
Σωματείο Συνταξιούχων


Related Posts
Previous
« Prev Post