Εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών για τα 40 χρόνια της ΟΓΕ (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

    Συγκινητική ήταν η εκδήλωση για τον εορτασμό των 40 χρόνων της ΟΓΕ που έκανε η Ένωση Δημοκρατικών Αγίου Δημητρίου.
    Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα ιδρυτικά μέλη που έδωσαν τη μάχη για να "στεριώσει" και στο Μπραχάμι η πάλη των γυναικών ενάντια στην καπιταλιστική καταπίεση. Στο άνοιγμά της η Σταυρούλα Κατσιμίγα, πρόεδρος του ΔΣ, αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της ΟΓΕ και πως η ένωση του Μπραχαμίου ήταν από τα ιδρυτικά της μέλη. Ακόμα και σήμερα δεν έχει απεμπολίσει τα χαρακτηριστικά της αφού παραμένει να παλεύει πλάι στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα ώστε οι γυναίκες να βλέπουν τον πραγματικό χαρακτήρα της διπλής καταπίεσης που υφίστανται.
    Τόνισε πως όλα τα μέτρα που παίρνονται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, είτε έχουν αριστερές είτε δεξιές κυβερνήσεις, έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό εντάθηκε με την κρίση και οι γυναίκες είναι από τις πρώτες που χτυπιούνται από αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, χρησιμοποίησαν την ευέλικτη απασχόληση με πρόσχημα την εξυπηρέτηση της μητρότητας, για να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο να ασχολείται με το παιδί. Αναφέρθηκε και με παραδείγματα πώς τα αντεργατικά μέτρα χτύπησαν και την μητρότητα.
    Στη συνέχεια της εκδήλωσης η Μάρθα Σαββάτη, αντιπρόεδρος του ΔΣ, αναφέρθηκε στα ιδρυτικά μέλη της ΟΓΕ στο Μπραχάμι όπου διαβάστηκαν τα βιογραφικά τους. Παραβρέθηκαν και μέλη των οικογενειών τους, όπου τους απονεμήθηκε αναμνηστικό ως φόρο τιμής για την συμμετοχή και τη δράση τους. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα Τέσσερα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου στο Μπραχάμι:
  • Αρναούτη Κατίνα
  • Ειρηνάκη Ελένη
  • Χατζοπούλου Αικατερίνη
  • Σπανού Βάλια
Στο ενδιάμεσο διαβάστηκαν από μέλη του Συλλόγου, ποιήματα αφιερωμένα στις γυναίκες από Μπ. Μπρεχτ, Γ. Ρίτσο κ.α.
Πριν το τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε το βίντεο που ήταν αφιερωμένο στα 40 χρόνια ΟΓΕ, και η Σπανού Βάλια, η μόνη εν ζωή παρέδωσε σε νεότερο μέλος του Συλλόγου της σημαία της ΟΓΕ.




 
 

Related Posts
Previous
« Prev Post