Με επιτυχία η συζήτηση για την ειδική αγωγή

Με επιτυχία έγινε η συζήτηση που συνδιοργάνωσαν οι Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα Νοτίων Συνοικιών, μαζί το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής & Νήσωνστο 1ο ΕΕΕΚ του Αγίου Δημητρίου.
Αφορμή ήταν οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΠΥ που περιλαμβάνουν νέες περικοπές στην Ειδική Αγωγή.


Στο άνοιγμά της συζήτησης ο Χάρης Χουρδάκης, πρόεδρος τη ΣΕΑΑΝ, σημείωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι «φυσική συνέχεια» του ταξικού κινήματος και των αγώνων που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Τόνισε ότι οι σημερινές περικοπές είναι συνέχεια όλων των πολιτικών που έχουν υλοποιηθεί αυτά τα χρόνια και οδηγούν στην περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής του συνόλου της εργατικής τάξης, πολιτική που παρά τις τάχα «ευαισθησίες» της κυβέρνησης, έχει αντίκτυπο και στην Ειδική Αγωγή. Κλείνοντας ο Χ. Χουρδάκης σημείωσε ότι δεν γίνεται να συνυπάρξει κοινωνία όπου θα υπάρχει κέρδος, αλλά παράλληλα θα αντιμετωπίζονται τα ΑμΕΑ σαν άνθρωποι.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Βουτσινάς από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων τόνισε το μεγάλο βάρος που δέχονται οι οικογένειες, λόγω της ανυπαρξίας των υποδομών και συνολικά της βοήθειας του κράτους. Τόνισε ακόμη την ανάγκη της πρόληψης, που σε πολλές περιπτώσεις θα εξάλειφε ή θα μείωνε σε μεγάλο βαθμό την εκδήλωση ή την ανάπτυξη αναπηριών, σημειώνοντας ότι στα πλαίσια της σημερινής οικονομίας είναι ανύπαρκτη, αφού δεν πρόκειται για τομέα που φέρνει άμεσο κέρδος στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Σημείωσε ακόμα ότι τα ΚΕΠΑ έχουν μετατραπεί σε "σφαγεία" κατεβάζοντας το ποσοστό αναπηρίας ώστε να απαλλάσσεται το αστικό κράτος ακόμα και από τις "ψευτοπαροχές" που έδινε ως τώρα.

Η Γεωργία Κουρή, γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΜΙΣΕΑ, ανέφερε το πώς η νέα σύμβαση του ΕΟΠΠΥ χρησιμοποιείται από το κεφάλαιο ώστε να πιέσουν τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά και τους εργαζόμενους να ρίξουν κι άλλο τις απαιτήσεις τους, μειώνοντας έτσι το κόστος της εργατικής δύναμης. Δεν είναι τυχαίο -σημείωσε- ότι παρά την κρίση, ο κλάδος της Ειδικής Αγωγής έχει ραγδαία ανάπτυξη και ανοίγουν "σαν μανιτάρια" Κέντρα Αποκατάστασης, όπου οι εργαζόμενοι εργάζονται με ωράριο - λάστιχο, χωρίς σύμβαση, οι περισσότεροι με μπλοκάκι. Ανέπτυξε τις δυο γραμμές που συγκρούονται στο κίνημα και την ανάγκη συσπείρωσης γύρω από την ταξική γραμμή. Χαρακτηριστικά έφερε το παράδειγμα των εργοδοτών του κλάδου που το προηγούμενο διάστημα καλούσαν σε κινητοποιήσεις για να πάρουν μεγαλύτερα κονδύλια, χωρίς φυσικά να θίγουν καθόλου την ουσία του προβλήματος.

Η Τζουρμάνα Αθανασία από τη ΛΕ Καλλιθέας, και με αφορμή το ζήτημα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας, στάθηκε στην παρέμβασή της στην ευθύνη και της τοπικής διοίκησης. «Όταν έπαιρναν τα κονδύλια οι τοπικοί άρχοντες ήταν καλοδεχούμενο, αλλά τώρα που αυτά κόπηκαν τα βάλανε τα παιδιά σε λειώμενα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Γιώτα Πωλάτου μέλος του Σωματείου Γυμναστών Προπονητών Αττικής και καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής, στάθηκε από την μεριά της στην αναγκαιότητα του Αθλητισμού στα ΑμΕΑ, σημειώνοντας ότι οι υποδομές στα όσα σχολεία υπάρχουν είναι ανύπαρκτες, ενώ αλλού όπως στο σχολείο που γινόταν η εκδήλωση και υπάρχει πισίνα, περιμένουν κονδύλια ώστε «όποτε και αν έρθουν να λειτουργήσει».

Το λόγο πήραν εργαζόμενοι, γονείς και εκπρόσωποι και από άλλους φορείς, που τόνισαν τη σημασία της συγκέντρωσης αυτής αλλά και την ανάγκη να δοθεί συνέχεια στην ανάδειξη του ζητήματος από τις Λαϊκές Επιτροπές.





Related Posts
Previous
« Prev Post